Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) се характеризира с натрапливи мисли и страхове (обсесии), които водят до повтарящи се действия (компулсии). Възможно е да се проявява само с обсесии или само компулсии.

При ОКР Вие може да оценявате натрапливите мисли, като безсмислени и да се опитвате да ги игнорирате или спрете, но това води до увеличаване на тревожността и безпокойството. В крайна сметка, се чувствате принудени да извършвате определени действия опитвайки се да намалите тревогата.

Въпреки усилията да се освободите от досадните мисли, те продължават да се връщат. Това води до ритуално поведение и порочен кръг, който е характерен за ОКР.

 

Симптоми

  • Страх от заразяване
  • Неприятни мисли относно нараняване на себе си или близки хора.
  • Нежелани мисли с неприятно съдържание например сексуално, свързано с агресия или религиозно.
  • Действия свързани с чистене
  • броене
  • проверяване
  • ритуали

Симптомите обикновено се появяват постепенно и могат да доведат до сериозно нарушение в ежедневието и живота.

Кога да потърсим лекар

Има разлика между това да си перфекционист и да страдаш от ОКР. Мислите при ОКР не са просто притеснения за реални проблеми в живота. Ако поддържате идеална чистота в дома си или спазвате стриктно графика си, не означава, че имате ОКР. Но, ако мислите и действията Ви водят до сериозно нарушение в качеството на живот, то е препоръчително да потърсите лекарска помощ.

 

Как да се подготвите за посещението си при специалист

Помислете за Вашите нужди и очаквания от лечението. Направете си списък от симптомите, които Ви притесняват, включително и такива които на пръв поглед нямат връзка. Опишете събития, които са свързани със стресови лични преживявания или промени в живота. Подгответе списък с всички медикаменти, които приемате. Помислете за въпросите, които искате да зададете.