Какво представляват

Тревожността е нормална реакция при стрес, безпокойство или заплаха, но когато е тежка, продължителна или не съответства на обстоятелствата се превръща в тревожно разстройство.

Тревожните разстройства са група от различни заболявания при които основните симптоми се изразяват в чувство на страх, вътрешна напрегнатост, раздразнителност и слаба концентрация, а също и физически симптоми, като сухота в устата, замаяност, напрегнатост в мускулите, изпотяване и сърцебиене. Тези симптоми затрудняват ежедневните дейности. Човек може да страда едновременно от повече от едно тревожно разстройство, а понякога и в комбинация с други заболявания, като депресия например.

Какви видове биват

Паническо разстройство – характеризира се с повтарящи се пристъпи на силна тревожност (паника), които не се ограничават до определена ситуация или обстоятелства, поради което изглеждат непредсказуеми. Симптомите включват внезапни пристъпи на сърцебиене, болки в гърдите, чувство на задушаване и нереалност.

Фобии – състояние при което, определени места, събития, предмети водят до неконтролируем, силен, ирационален страх. Повечето хора със специфични фобии имат различни обекти причиняващи страха и избягващо поведение по отношение на тези обекти. В зависимост от вида и броя им, страхът и опитите да бъдат избегнати, могат сериозно да увредят нормалното функциониране на индивида.

Генерализирана тревожност – постоянно чувство на нервност, треперене, мускулно напрежение, изпотяване, замайване, сърцебиене, световъртеж и епигастрален дискомфорт.

Какво е лечението

Налични са много форми на лечение на тревожните разстройства. За диагностицирането и определянето на терапевтичното поведение е необходимо да се ползват услугите на специалист, лекар-психиатър или психотерапевт, като в някои от случаите е добре лечението да се извършва съвместно от лекаря и психотерапевта.