Загубата на близък човек е едно от най-стресиращите събития в живота ни. Отнема време за да я преживеем и всеки се справя по различен начин. Може да се нуждаем от помощ за да се справим с промените в живота. Тъгуването е част от това да бъдеш човек, но това не означава, че трябва да преминем сами през този период.

Какво е преживяването на загуба (траур)?

Много хора асоциират траура със смъртта на важен за тях човек. Всъщност хората преживяват траур след всяка значима загуба, която засяга живота им, като загуба на работа или връзка. Подобно е и преживяването при диагностициране на тежко заболяване.

Хората преживяват загубата по много различни начини. Чувствата, мислите, свързаните с промяната предизвикателства са много индивидуални. Могат да се почувстват тъжни, ядосани, шокирани, уплашени или тревожни. Някои се чувстват „вцепенени” или не можещи да почувстват нищо за дълъг период от време. Понякога хората могат да се почувстват освободени след загубата.

Тъгуването и преживяването на загуба е сложен процес. Няма един единствен начин да се преживее. Мислите или чувствата на един човек, могат да се сторят странни или дори неприемливи на друг. Някой може да се чувства депресиран от загубата, но в същото време да я приема. Това е процес, който променя интензитета си с времето. Празниците могат да бъдат причина за засилване на чувството за загуба. Всеки преминава през процеса на тъгуване и се справя по свой собствен път.

Как да се справяме?

Хората показват или говорят за загубата си по различни начини. В повечето случаи преминаваме през това, говорейки с близките си или връщайки се към ежедневните дейности. Но, понякога се нуждаем от професионална помощ. Тъгуването може да е по-комплицирано, когато загубата е неочаквана, в резултат на инцидент, бедствие или вследствие на престъпление. Някои допълнителни фактори също могат да окажат влияние. Когато претърпелият загуба страда от психичен проблем, няма достатъчна социална подкрепа, намира се в трудни интерперсонални отношения, справянето с преживяването на траур е по-трудно и изисква професионална подкрепа.

Ето накои полезни съвети и техники за справяне с преживяването на загуба:

 • дайте си достатъчно време. Всеки реагира различно при загуба и е нормално да има период на тъгуване.
 • Позволете си да чувствате тъга, гняв, раздразнение. Намерете начин да изразите чувствата си, като говорите с близки, приятели или колеги.
 • Осъзнайте, че животът ви е променен. Може за известен период да се чувствате по-малко ангажирани с работата си или отношенията в които сте – това е естествена част от траура.
 • Търсете помощ от близките си, те може да се чувстват неудобно да ви питат как сте, смятайки че се нуждаете от уединение.
 • По време на празниците, може да е много трудно, затова планирайте отрано, променете традициите.
 • Грижете се за здравето си, ако е необходимо потърсете лекарска помощ.
 • Говорете с хора преживели загуба.
 • Помислете преди да вземете важни решения за живота си. Докато сте под влияние на чувството на траур вероятно мислите по различен начин.

Как мога да помогна на близък преживял загуба?

Когато близък преживее загуба, в много случаи не знаем какво да направим или кажем.Ако загубата засяга и нас, справянето със собствените ни преживявания ангажира изцяло вниманието ни. Едно от най-важните неща, които можете да направите е просто да бъдете до човека преживяващ загуба. Подкрепата и разбирането могат много да помогнат на страдащия човек.

Как може да подкрепите Ваш близък претърпял загуба?

 • Проявете разбиране, Вашият близък преминава през тъгуването по свой начин, изразява чувствата си така както умее.
 • Питайте от какво се нуждае и напомняйте, че може да разчита на Вас, когато е готов да говори за чувствата си.
 • Говорете за загубата. Обичайно се отбягва темата при разговори, но за много хора споделянето е важна част от преживяването на загуба.
 • Имайте предвид, че понякога тъгуването може да е по-тежко от загубата. Например някой загубил партньора си, може да изпитва страх от това как ще се справя финансово без подкрепата му.

Включвайте Вашият близък в различни социални активности, дори обикновено да отказва да се присъедини, добре е да знае, че все още е част от обичайния социален кръг.